Iedereen kent het wel: die typische caviageluiden. Cavia’s staan bekend om hun vele geluiden. Hieruit blijkt maar weer dat het echte groepsdieren zijn en ze altijd met minimaal twee gehouden moeten worden.

In het begin zal het lastig zijn om de geluiden te leren herkennen, maar het is goed om te weten wat de geluidjes betekenen. Zo kun je je cavia’s beter leren begrijpen. Je cavia kan laten merken dat hij het knuffelen wel of niet fijn vindt, wel of geen pijn heeft of wel of niet blij is, of zelfs wat ze tegen elkaar zeggen.

Naast de uitleg over elk geluid kun je een filmpje/geluidsfragment aanklikken om het betreffende geluid te horen.

Positieve geluiden

Fluiten / Hard piepen
Dit is het populairste cavia geluid. Zij maken dit geluid wanneer ze weten, denken of willen dat ze eten krijgen. Als je cavia’s eenmaal gewend zijn dat er na het openen van de koelkast, en gekraak met plastic zakjes eten komt, zullen ze altijd gaan fluiten! Ook maken ze dit geluid als ze aandacht willen, of graag het hok uit willen.


Zacht, tevreden piepen
Cavia’s maken dit geluid als ze zich op hun gemak voelen en tevreden zijn. Ze maken dit geluid vaak wanneer ze door de kooi lopen of als ze geaaid worden.


Negatieve geluiden

Brommen / knorren
Dit kan meerdere dingen betekenen. Als cavia’s geïrriteerd zijn maken ze dit geluid. Bijvoorbeeld door vervelende geluiden zoals gerinkel van sleutels of een dichtslaande deur, of door geaaid te worden op een plek die ze niet lekker vinden.

Maar beren en castraten maken dit geluid (al dan een wat lagere toon) ook naar zeugjes om indruk op ze te maken. Oók kan dit dominantie zijn: bepalen wie de baas is binnen de groep.

 


Klappertanden
Dit geluid maken cavia’s vooral naar elkaar en betekent dat ze boos of geïrriteerd zijn. Als een van de twee zich niet snel overgeeft (bijv. door weg te lopen), is de kans groot dat er gevochten gaat worden. Je hoeft niet direct in te grijpen bij klappertanden, maar als je dit geluid langdurig blijft horen, vinden ze elkaar niet zo leuk.


Zeuren
Dit kun je onder andere horen wanneer de ene cavia de andere benadert terwijl die net lekker ligt. Die cavia wordt dan gestoord en gaat “zeuren”. Ook geven dit soort piepjes aan dat de cavia pijn heeft of iets niet prettig vindt.


Gillen
Dit kleintje gilt om zijn moeder. In het begin van het filmpje lijkt het of de cavia gewoon vrolijk fluit/whiept, maar even later hoor je hem duidelijk gillen.

Like ons op Facebook!

Headerfoto © Tambako The Jaguar